دانش و دانايي با سارا دانش و دانايي با سارا .

دانش و دانايي با سارا

هورمون لپتين و نقش آن در چاقي و اشتها

لپتين (Leptin) از يك كلمه يوناني به نام لپتوس به معني «لاغر» آمده است. لپتين يك هورمون پروتئيني است كه نقش مهمي در متابوليسم يا همان سوخت و ساز چربي‌ها دارد و اشتها را كنترل مي‌كند. به همين دليل در تنظيم و كاهش وزن بدن موثر است.

در اين مقاله در مورد اينكه لپتين چيست و اينكه چگونه به چاقي و كاهش وزن مرتبط است صحبت خواهيم كرد. پس با ما  همراه باشيد.

لپتين چيست؟

لپتين هورموني است كه اشتها و وزن بدن را كنترل مي‌كند. اين هورمون در سلول‌هاي چربي ساخته شده و پيام‌هايي را در مورد اينكه چه مقدار از انرژي ذخيره‌شده‌ي شما قابل دسترس است، به مغز مي‌فرستد. هر چه سلول هاي چربي بيشتري داشته باشيد، لپتين بيشتري نيز خواهيد داشت. به نظر مي‌رسد كه وقتي لپتين ترشح نمي‌شود، مغز فكر مي كند كه توده چربي در بدن وجود ندارد و شخص را تحريك به خوردن بيشتر و تجمع چربي بيشتر مي‌كند.

لپتين همچنين نشاندهنده‌ي ميزان تعادل انرژي در بدن است. در بسياري از مطالعات مشخص شده كه روزه‌داري يا رژيم‌هاي كاهش وزن شديد منجر به كاهش سطح لپتين در بدن مي‌شود. در رژيم هاي لاغري، بدن با كاهش سطح لپتين سعي مي‌كند از كاهش وزن جلوگيري كرده و از ذخاير انرژي خود (بافت‌هاي چربي) محافظت كند. در نتيجه با رساندن سطح لپتين به ميزان آن در قبل از شروع رژيم غذايي، مي‌توان اين اثر محافظتي بدن را خنثي نمود وگرنه بلافاصله با قطع رژيم غذايي سخت، دوباره به سرعت به وزن قبل از رژيم برخواهد گشت!

از سوي ديگر، هنگامي كه افراد از يك رژيم لاغري پيروي مي كنند، كمتر غذا مي خورند و مقداري چربي از دست مي دهند، در نتيجه ميزان لپتين توليد شده نيز كاهش مي يابد؛ در اين حالت گرسنه مي شوند، ميزان انرژي‌شان كاهش پيداد مي‌كند و وزن از دست مي‌دهند. در اين شرايط سطح لپتين تا كمتر از مقدار مشخص (آستانه) پايين مي‌آيد. هنگامي كه اين اتفاق مي افتد، مغزتان احساس گرسنگي مي كند و مي گويد: «من انرژي براي استفاده ندارم و اكنون در وضعيت گرسنگي قرار گرفته‌ام». در اين حالت چندين فرايند در بدن شروع به رخ دادن مي‌كنند تا سطح لپتين را به سطح قبلي و آستانه بالا ببرد. يكي از اين فرايندها اين است كه عصب واگرا تحريك مي‌كند. عصب واگ (Vagus nerve)، عصب رابط مغز و دستگاه گوارش است و عصبي براي ذخيره سازي انرژي است. هنگامي كه اين عصب تحريك شود، شما احساس گرسنگي خواهيد كرد. يكي از كارهايي كه عصب واگ انجام مي‌دهد اين است كه شما را براي دريافت بيشتر انرژي تحريك كند تا آن را در سلول‌هاي چربي شما ذخيره كندهورمون ليپتين

زماني كه چربي بيش از اندازه در سلول‌هاي چربي وجود داشته باشد، آنها هورمون لپتين را آزاد مي‌كنند و لپتين توسط جريان خون به هيپوتالاموس مغر مي‌رود و پيام «من گرسنه هستم!» را (كه توسط هيپوتالاموس صادر مي‌شود)، متوقف مي‌كند. در نتيجه، تمايل شما به غذاخوردن را كاهش مي‌دهد. بنابراين، لپتين به عنوان يك سيگنال سيري مطرح است و به نظر مي‌رسد كه نشانه‌اي براي مغز باشد كه چه مقدار چربي بايد ذخيره شود و همچنين ميزان جذب غذا را نيز تنظيم مي‌كند.

لپتين به مغز مي گويد كه شما انرژي ذخيره شدۀ كافي در سلول هاي چربي براي شركت در فرايند متابوليسم (سوخت و ساز) داريد. هنگامي كه سطح لپتين بالاتر از سطح مشخص باشد، مغز اينگونه برداشت مي‌كند كه شما به اندازه كافي انرژي داريد و مي‌توانيد انرژي مورد نيازتان را تامين كنيد. به عبارت ديگر، به اندازه طبيعي غذا مي‌خوريد، به اندازه طبيعي ورزش مي‌كنيد، و غيره.
در مقاله هاي بعدي در مورد راه‌هاي عملي براي بهبود سطح لپتين براي كاهش بيشتر وزن يا حفظ وزن صحبت خواهيم كرد.

***badan.com


برچسب: هورمون لپتين ،هورمون اشتها ،اشتها،چاقي،افزايش وزن،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۱ اسفند ۱۴۰۱ساعت: ۰۱:۳۵:۳۸ توسط:سارا دانايي موضوع:

پيروز هم تاب نياورد

 

پيروز، يوزپلنگ ايراني، نماد اميد بسياري از ايرانيان پيش از يك‌سالگي‌اش تلف شد. اسماعيل كهرم، كارشناس محيط زيست مي‌گويد: «سازمان محيط زيست حفاظت از يوزها را بلد نيست و حداقل شرايط زيست را براي پيروز فراهم نكرد.»

پيروز يوزپلنگ ايراني و تنها بازمانده زايمان يوز آسيايي از «ايران» تلف شد. يوزي كه به نماد اميد، دلخوشي و همدلي بسياري از مردم تبديل شده بود.

برخي از كاربران شبكه‌هاي اجتماعي پيروز را «پسر ايران» لقب نهادند. هر تصوير جديدي از او، بارها ميان كاربران به اشتراك گذاشته مي‌شد. به فاصله كوتاهي در ميان گونه‌هاي جانوري، به محبوب‌ترين آنها براي ايرانيان تبديل شد؛ تا جايي‌كه نامش ميان شعارهاي اعتراضات امسال راه باز كرد.

بار ديگر امروز پيروز بر سر زبان‌ها افتاد، اين بار اما با خبر تلف شدنش؛ پيش از آن‌كه يك‌ساله شود. جمعه ‌شب، پنجم اسفندماه اين يوز ايراني به بيمارستان دامپزشكي مركزي منتقل شد.

شب گذشته دياليز پيروز شروع شد. البته پيش از آن رئيس بيمارستان دامپزشكي مركزي گفته بود احتمال تلف شدن پيروز حين دياليز وجود دارد.

آنطور كه غلامرضا ابدالي، مديركل دفتر حفاظت و مديريت حيات وحش سازمان محيط زيست گفت پيروز به علت يبوست مزمن و مشكلات گوارشي بستري شد.

نقش سازمان محيط زيست در تلف شدن پيروز

برخي از كارشناسان محيط زيستي كم‌كاري‌هاي سازمان محيط زيست را در تلف شدن پيروز موثر مي‌دانند. اسماعيل كهرم، كارشناس محيط زيست نيز در اين مورد به تجارت‌نيوز مي‌گويد: «حداقل شرايط زيست را براي پيروز فراهم نكردند.»

كهرم مي‌گويد: «بارها گفتيم كه متخصص از آلمان يا انگليس بياوريد. وقتي مي‌گوييم متخصص يعني فرد حدود 30 سال با يوز و ببر كار كرده باشد اما سازمان محيط زيست اين كار را نكرد و متخصص نياورد.»

اين كارشناس محيط زيست ادامه مي‌دهد: «آيا يوز ايراني، اين گونه در حال انقراض، ارزش هزينه كردن را ندارد؟ كار به جايي رسيده است كه سازمان بگويد بودجه نگهداري از يوز را نداريم؟ حالا هم براي آن روضه مي‌خوانيم كه پيروز تلف شد؟»

اگر پيروز زنده مي‌ماند

كهرم مي‌گويد: «فرض كنيم كه پيروز زنده مي‌ماند، اين حيوان ديگر جز حيات وحش حساب نمي‌شد و هيچ فرقي با يك بچه گربه نداشت. از همان روز اول معلوم بود كه اين توله يوز از بين مي‌رود.»

آنطور كه رئيس بيمارستان دامپزشكي مركزي گفته «ايران» مادر پيروز، در حال حاضر باردار است. اما آيا زايمان «ايران» اين بار هم بي‌حاصل مي‌ماند

كهرم در اين مورد مي‌گويد: «سازمان محيط زيست روش حفاظت از يوزها را بلد نيست. بعيد نيست توله‌هاي بعدي از ايران نيز از بين برود. جان توله يا توله‌هاي بعدي هم در خطر است. حداقل اگر متخصص نمي‌آورند، يكي را بفرستند تا دوره‌هاي لازم را ببيند.»

در محافل بين‌المللي به ما مي‌خندند!

كهرم مي‌گويد: «در محافل بين‌المللي به ما مي‌خندد كه اينها فكر كردند بيماري اين يوز را درمان و آن را در طبيعت رها كنند، در حالي‌كه حداقل شرايط زندگي و نيازها را براي پيروز فراهم نكردند.»

آبان‌ماه سال جاري حسن اكبري، معاون سازمان محيط زيست گفته بود نمي‌خواهيم اعتبار، انرژي و هزينه‌ سازمان را بيش از اين براي «پيروز» و حتي شرايط تكثير يوزپلنگ صرف كنيم. اظهاراتي كه واكنش كاربران شبكه‌هاي اجتماعي و دوستداران اين يوز را در پي داشت.

سرنوشت سه توله يوز ايران از ابتدا

ارديبهشت سال جاري، «ايران» يوزپلنگ ايراني در شرايط اسارت و به روش سزارين سه توله به دنيا آورد. همان ابتدا دو توله تلف شدند. توله سوم و بازمانده را پيروز نام نهادند.

بعد از به دنيا آمدن توله‌ها، «ايران» آنها را نپذيرفت. توله‌ها را به صورت دستي تغذيه كردند. توله اول 14 ارديبهشت و آنطور كه مسئولان سازمان محيط زيست گفتند، به علت نقص ژنتيكي تلف شد. دو هفته بعد نيز (28 ارديبهشت) توله دوم تلف شد.

حالا هم نوبت به توله سوم رسيد. قرار است امروز، فراكسيون محيط‌زيست مجلس نشست ويژه‌اي جهت بررسي علل و عوامل مربوطه و بررسي اقدامات صورت گرفته با مسئولان سازمان حفاظت محيط زيست و جمعي از دامپزشكان و كارشناسان برگزار كند.

آمار دقيقي از جمعيت يوزپلنگ ايراني در دست نيست. پيش از اين انجمن يوزپلنگ ايراني اعلام كرد حداقل تعداد يوزپلنگ‌هايي كه احتمال مي‌رود طي سال‌هاي ۱۳۹۵ الي ۱۴۰۰ زنده بوده باشند، به ۲۰ فرد مي‌رسد.

نجات محيط زيست اولويت دولت نيست

پيش از اين مرضيه موسوي، كارشناس سازمان محيط زيست به ايسنا گفته بود: «همه معتقد هستند كه نبايد يوز ايراني به سرنوشت شير ايراني و ببر مازندران دچار شود. در عمل اما سازمان از نظر بودجه حمايت نمي‌شود.»

در حالي سازمان محيط زيست از كمبود بودجه مي‌گويد كه هر ساله برخي از سازمان‌ها از جمله صداوسيما سهم بيشتري از بودجه مملكت مي‌گيرند. در لايحه پيشنهادي سال آينده، سهم بودجه صداوسيما حدود هشت هزار ميليارد تومان پيش‌بيني شده است.

اين در حالي‌ است كه سهم سازمان محيط زيست در بودجه سال آينده حدود 3713 ميليارد تومان پيش‌بيني شده است. به عبارتي افزايش بودجه سازمان صداوسيما در برابر نجات محيط زيست ايران براي دولتمردان ارجحيت دارد.

منبع : تجارت نيوز


 

 


برچسب: پيروز پسر ايران،پيروز توله يوز ايراني،مرگ پيروز،سازمان محيط زيست،يوز ايراني،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۹ اسفند ۱۴۰۱ساعت: ۰۲:۴۲:۱۰ توسط:سارا دانايي موضوع:

خاصيت هاي جالب جلبك

جلبك‌ها سرشار از مواد مغذي هستند كه تاثيرشگرفي بر بدن و مغز دارد. ۱۰ مزيت ثابت شده‌ي جلبك بر سلامت عبارتند از:

1.جلبك سرشار از بسياري از مواد مغذي است.

جلبك موجودي زنده است كه به دو شكل در آب تازه و نمكي رشد مي‌كند. اين يك نوع از انواع باكتري به نام cyano است كه اغلب به جلبك سبز-آبي اشاره دارد. درست مانند گياهان، باكتري cyano هم مي‌تواند از نور خورشيد از طريق فرآيندي به نام فتوسنتز بهره‌مند شود.

جلبك از سوي قبايل آزتك در گذشته‌هاي دور به صورت روزانه مصرف مي‌شد، اما هنگامي كه ناسا اعلام كرد كه جلبك مي‌تواند در فضا رشد كند و به ‌وسيله فضانوردان استفاده شود، دوباره مشهور شد. مقدار استاندارد روزانه جلبك دريايي ۱ تا ۳ گرم است، اما مقادير بيش از ۱۰ گرم در روز نيز به طور موثري استفاده مي‌شود.

جلبك در دو شكل قرص و پودر:

جلبك آنقدر مواد مغذي در خود جاي داده كه كاملا شگفت آور است، يك قرص تنها ۷گرم از پودر جلبك خشك را در بر مي‌گيرد.

  • پروتئين: ۴گرم.
  • ويتامين B۱ (تيامين): ۱۱ درصد RDA.
  • ويتامين B۲ (ريبوفلاوين): ۱۵درصد RDA.
  • ويتامين B۳ (نياسن): ۴ درصد RDA.
  • مس: ۲۱ درصد RDA.
  • آهن: ۱۱درصد .RDA
  • آن‌ها همچنين حاوي مقادير كافي منيزيم، پتاسيم و منگنز و مقادير كمي از تقريبا هر ماده مغذي كه ما نياز داريم مي‌باشند.

تنها ۲۰ كالري و ۱/۷ گرم كربوهيدرات قابل هضم دارند. گرم براي گرم، اين به اين معناست كه جلبك ممكن است دقيقا مغذي‌ترين ماده غذايي روي سياره باشد. يك قرص جلبك دربرگيرنده مقادير كم چربي (حدود ۱ گرم)، ازجمله اسيدهاي چرب امگا۶ و امگا ۳ در يك قرص حدود ۱.۵ گرمي از آن باشد.

كيفيت پروتئن جلبك در مقايسه با تخم مرغ عالي است. تمامي آمينواسيدهاي ضروري كه ما نياز داريم را شامل مي‌شود. اغلب ادعا مي‌شود كه جلبك حاوي ويتامين B۱۲ است كه نادرست است. جلبك دربرگيرنده‌ي ويتامين كاذب B۱۲ است كه براي انسان‌ها مفيد نيست.

2.جلبك خصوصيات آنتي‌اكسيداني و ضدالتهابي قدرتمندي دارد.

خواص جلبك دريايي براي بدنآسيب اكسيداتيو مي‌تواند به DNA و سلول‌هاي ما صدمه برساند. اين آسيب مي‌تواند التهابات مزمني كه منجر به سرطان و ساير بيماري‌ها مي‌شود را تحريك كند.. جلبك منبع فوق‌العاده‌اي از آنتي‌اكسيدان است كه مي‌تواند در برابر آسيب اكسيداتيو از بدن محافظت كند.

جز فعال اصلي آن ‌ phycocyanin ناميده مي‌شود. اين ماده آنتي‌اكسيداني منحصر به جلبك‌هاي سبز-آبي مي‌باشد. Phycocyanin مي‌تواند با راديكال‌هاي آزاد مبارزه كنند و مانع از توليد مولكول‌هاي التهاباتي ‌شود، اثرات ضد التهابي و آنتي اكسيداني موثري را تامين مي‌كند.

3.جلبك ميزان تري‌گليسيريد و LDL را كم مي‌كند.

در حال حاضر بيماري‌هاي قلبي بزرگترين قاتل در جهان محسوب مي‌شوند. مشخص شده است كه بسياري از فاكتورهاي قابل اندازه‌گيري، كه به‌ عنوان فاكتور خطر ناميده ‌مي‌شوند، با افزايش خطر بيماري قلبي مرتبطند. همانطور كه نشان داده شده جلبك اثرات مفيدي بر روي بسياري از آنها دارد.

براي مثال، مي‌تواند كلسترول كلي، كلسترول LDL و تري‌گليسيريد را كم كند، در حالي كه كلسترول HDL (نوع خوب) را افزايش مي‌دهد. در مطالعه‌اي با ۲۵ نفر شركت‌كننده مبتلا به ديابت نوع ۲، با مصرف ۲ گرم از جلبك در روز اين نشانه‌ها را به‌طور چشمگيري بهبود يافت.

مطالعه‌اي ديگر از افراد با كلسترول بالا نشان داد كه ۱ گرم جلبك در روز، تري‌گليسريد را تا حدود ۱۵.۳٪ و LDL را تا حدود ۱۰.۱٪ كم مي‌كند. مطالعات متعدد ديگر اثرات مطلوب مصرف آن را نشان مي‌دهند اما در مقادير بالاي ۵ تا ۸گرم جلبك در روز.

4.جلبك از كلسترول LDL در برابر اكسيده شدن محافظت مي‌كند.

پودر جلبك درياييساختار چربي بدن مستعد پذيرش آسيب‌هاي ناشي از اكسيداتيو مي‌باشد. Lipid proxidation، عامل اصلي بسياري از بيماري‌هاي جدي شناخته شده است. به عنوان مثال، يكي از مراحل كليدي در مسير بيماري‌هاي قلبي ليپوپروتئين LDL است كه در خون اكسيده شده است.

جالب توجه است، به نظر مي‌رسد آنتي اكسيدان‌هاي موجود در جلبك به ويژه در كاهش lipid proxidation موثرند. اين امر بارها در مطالعات انساني و حيواني نشان داده شده است. در يكي از اين مطالعات با ۳۷ نفر شركت كننده مبتلا به ديابت نوع ۲، كه روزانه ۸ گرم از جلبك در طول روز مصرف مي‌كردند، به طور قابل توجهي علائم آسيب‌هاي اكسيداتيو كاهش يافت. همچنين جلبك سطح آنزيم‌هاي آنتي اكسيدان در خون را افزايش مي‌دهد.

5.جلبك خواص ضد سرطاني دارد به ويژه در مقابل سرطان‌هاي دهاني

برخي از شواهد نشان مي‌دهد كه جلبك مي‌تواند خواص ضد سرطاني داشته باشد. براي مثال، برخي از تحقيقات در مورد حيوانات نشان مي‌دهد كه جلبك مي‌تواند وقوع سرطان و سايز تومور را كاهش دهد.

جلبك به ويژه در سرطان دهان مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه‌اي به تاثيرات جلبك در مورد ۸۷ نفر در هند با ضايعات پيش سرطاني كه OSMF در دهان ناميده مي‌شود، پرداخت.

فوايد جلبك

پس از يك سال و افرادي كه روزانه به ميزان ۱ گرم جلبك مصرف مي‌كردتد تا ۴۵٪ و تنها ۷٪ از گروه ديگر با پسروي كاملي در زخم دهانشان، مواجه شدند. وقتي آن‌ها مصرف جلبك را متوقف كردند، تقريبا نيمي از افراد اذعان داشتند كه زخمشان در طول سال دوباره برگشت. در مطالعه‌اي ديگر متشكل از ۴۰ نفر با جراحات OSMF، با مصرف يك گرم جلبك در روز نسبت به داروي پنتااكسيفيلين نشانه‌هاي بهبود بيشتري داشتند.

6.مطالعات نشان مي‌‌دهد كه ممكن است فشار خون را كاهش دهد.

فشار خون بالا محركي مهم در بسياري از بيماري‌هاي كشنده است. ازجمله حمله‌هاي قلبي، سكته مغزي و بيماري‌ مزمن كليوي. اگرچه مصرف ۱ گرم جلبك در روز بي‌تاثير است، اما نشان داده شده است كه مصرف ۵ گرم در روز، فشار خون در افراد با ميزان فشار خون طبيعي را كاهش مي‌دهد.

جلبك، با افزايش توليد نيتريك اكسيد، مولكول‌هاي علامت دهنده كه به سلول‌هاي خوني كمك مي‌كند تا منبسط و منقبض مي‌شوند را تحريك مي‌كند.

7.جلبك نشانه‌هاي ورم آلرژيك را بهبود مي‌بخشد.

ورم آلرژيك با التهابي در مسير جريان هواي بيني مشخص مي‌شود. اين امر به‌وسيله ذرات آلرژيك محيطي، مانند گرده، مو حيوانات و گرد و غبار گندم برانگيخته مي‌شود. جلبك درمان پيشنهادي معروفي براي نشانه‌هاي ورم‌هاي آلرژيكي است و شواهدي دال بر تاثير آن وجود دارد.

در مطالعه‌اي متشكل از ۱۲۷ نفر با ورم‌هاي آلرژيكي، مصرف ۲ گرم جلبك در روز به طور چشمگيري علائمي مانند ترشحات بيني، عطسه كردن، گرفتگي و خارش بيني را كاهش داد.

8.جلبك مي‌تواند در برابر كم‌خوني موثر باشد.

جلبك براي سلامتيانواع مختلفي از كم‌خوني وجود دارد. كم‌خوني تقريبا در افراد مسن رايج‌تر است كه منجر به احساس ضعف و خستگي مي‌شود.

رايج‌ترين آن به‌وسيله كاهش هموگلوبين يا سلول‌هاي قرمز خون مشخص مي‌شود. در مطالعه‌اي با ۴۰ نفر شركت‌كننده، افراد مسن با سابقه كم‌خوني، مكمل‌هاي جلبك را مصرف نمودند و مشخص شد هموگلوبين سلول‌هاي خوني را افزايش مي‌دهد. همچنين عملكرد سيستم ايمني نيز بهبود يافت. توجه داشته باشيد كه اين تنها يك مطالعه است و تحقيقات بيشتر پيش از هر نوع توصيه‌اي نياز است.

9.قدرت و استقامت عضلاني ممكن است بهبود يابد

صدمه اكسيداتيو ناشي از ورزش عامل اصلي خستگي عضلاني است. غذاهاي گياهي مشخص، خواص آنتي‌اكسيداني دارند كه مي‌توانند به ورزشكاران كمك نمايند تا افراد با فعاليت فيزيكي بالا اين آسيب را به حداقل برسانند. طبق مطالعات به‌نظر مي‌رسد جلبك استقامت و قدرت ماهيچه را بهبود بخشيده و موثر است.

در دو مطالعه، نشان داده شده بود كه جلبك استقامت افراد را بالا برده و مانع از خستگي سريع مي‌شود. مطالعه ديگري در دانشكده‌ي تربيت بدني نشان داد كه مكمل‌هاي جلبك قدرت عضلاني را افزايش مي‌دهند اما هيچ تاثيري بر استقامت ندارند

10.جلبك ممكن است به كنترل قند خون كمك كند.

مطالعات روي حيوانات نشان داده كه جلبك مي‌تواند سطح قند خون را به طور قابل توجهي كاهش دهد. در برخي از موارد، از داروهاي ديابتي معروف، از جمله متفورمين نيز بهتر عمل مي‌كند. همچنين شواهدي وجود دارد كه نشان مي‌دهد جلبك مي‌تواند بر بدن انسان موثر باشد.

در مطالعه‌اي متشكل از ۲۵ بيمار با ديابت نوع ۲، كه ۲ گرم جلبك در روز مصرف مي‌كردند به كاهش شديد قند خون منجر شد.

HbA1c، يك شاخص ميزان قند خون در طولاني مدت، از ۹% تا ۸% كاهش يافت، كه بسيار قابل توجه است. مطالعات تخمين مي‌زنند كه كاهش ۱ درصدي از اين شاخص مي‌تواند خطر مرگ مربوط به ديابت را تا حدود ۲۱ درصد كاهش دهد. گرچه اين مطالعه در مقياس كوچك بوده و تنها براي ۲ ماه طول كشيد، مي‌تواند قابل قبول باشد اما شك برانگيز نيز هست

منبع : مجله سلامت


برچسب: فوايدجلبك ،جلبك ،جلبك دريايي،فوايد جلبك بر پوست،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ساعت: ۱۲:۱۵:۲۵ توسط:سارا دانايي موضوع:

نگهداري گل مرجان

همه چيز درباره گل مرجان

 

مرجان يكي از مقاوم ترين و بي دردسرترين گياهان آپارتماني ست كه در صورت شرايط نوري مناسب در تمام طول سال به خصوص فصل زمستان گل هاي زيبا و قرمز رنگ ميدهد. گل مرجان به جزيره ماداگاسكار تعلق دارد و يكي از گياهان ارزشمند اين منطقه است.

مشخصات گل مرجان

برگ ها با تعداد بالا بر روي ساقه هاي تيغ دار گياه مي رويند و گل ها در سر شاخه ها تشكيل مي شوند. رنگ قرمزي كه به عنوان گل مشاهده مي كنيد در اصل براكته يا زائده زير گل است كه از ۲ بخش كليوي شكل قرمز رنگ به وجود آمده. گل اصلي گياه، بخش كوچك و زرد رنگ آن است كه در وسط براكته ها قرار دارد. شاخه ي گل ها چسبناك و لزج است و در صورت تماس با آن، بهتر است دست خود را بشوييد. در صورت قطع كردن ساقه يا جدا كردن برگ، شيره اي سمي و سفيد رنگ از تنه ي گياه خارج مي شود.

اسامي

نام اصلي آن مرجان است اما اسامي ديگري هم دارد. يكي از اين نام ها، شير سگ است كه به دليل شيره سفيد گياه بر روي آن گذاشته شده است. فرفيون زينتي و تاج خار از نام هاي ديگر اين گياه زيبا هستند. Milk weed و Crown of thorns نام هاي انگليسي و Euphorbia milii نام علمي اين گياه است. افوربيا ميلي يكي ديگر از نام هاي گل مرجان است.

افسانه گل مرجان

نام انگليسي مرجان، تاج خار است كه به دليل افسانه و قصه اي بر روي آن گذاشته شده. گفته مي شود قبل از به صليب كشيدن عيسي مسيح او را به روش هاي مختلفي شكنجه كردند كه يكي از اين شكنجه ها قرار دادن تاجي از خار بر روي سر پيامبر خدا بود. طبق شنيده ها، تاج خاردار از ساقه هاي گل مرجان كه خار هاي فراواني دارد ساخته شده، به همين دليل نام اين گياه را Crown of thorns يا تاجي از خارها ناميدند.

سمي يا غيرسمي ؟

مرجان بايد به ۲ دليل، دور از دسترس كودكان و حيوانات خانگي نگهداري شود. دليل اول شيره ي سفيد رنگ و سمي آن است كه در صورت تماس با چشم و دهان مشكلات بزرگي را براي شما ايجاد مي كند. دليل دوم خارهاي تشكيل شده بر روي ساقه هاي گياه است كه بسيار تيز و برنده هستند

چكار كنيم گل مرجان گل بدهد

براي افزايش گلدهي گياه، آن را با كود آهن تغذيه و تقويت كنيد. قرار دادن گياه در پشت پنجره جنوبي كه پرنور ترين پنجره هر خانه اي ست يكي ديگر از راه هايي ست كه به مرجان كمك مي كند گلدهي اش را افزايش دهد. نور پنجره جنوبي را با استفاده از شيشه مات كن، فيلتر كنيد تا گياه بهترين شرايط نوري را داشته باشد. تهويه هوا يكي ديگر از دلايل عدم گلدهي گياه است، به همين خاطر بايد اين گياه را در اتاق هاي پذيرايي بزرگ يا راه پله روشن و پرنور نگهداري كنيد تا رد و بدل شدن هوا را حس كند.

هرس گل مرجان

به هرس خاصي نياز ندارد تنها بايد برگ هايي كه خشك و زرد شده اند را از گياه جدا كنيد تا انرژي گياه افزايش پيدا كند. اگر برگ هاي پاييني اش را از دست داده و اصطلاحا لخت شده، بايد آن را قلمه بزنيد.

عوض كردن گلدان

براي تعويض گلدان عجله نكنيد زيرا ريشه هايش خيلي آرام رشد مي كنند و نيازي به تعويض سالانه گلدان ندارند. گل مرجان را مي توانيد حدود ۲ تا ۳ سال در يك گلدان متوسط نگهداري كنيد. يك روز قبل از تعويض گلدان گياه را آبياري كنيد زيرا خاك فرمي چسبنده و متراكم پيدا مي كند و از دور ريشه باز نمي شود. بهتر است مرجان را بلافاصله بعد از تعويض گلدان آبياري نكنيد و اين كار را ۲ روز بعد از تعويض انجام دهيد.

گل مرجان و كاكتوس ها

مرجان به دليل تيغ دار بودن ساقه ها و تحمل كم آبي به كاكتوس ها شباهت دارد و مانند خانواده ي بزرگ كاكتوس ها در شرايط سخت هم زنده مي ماند.

علت گل ندادن گل مرجان

يكي از مهم ترين دلايل عدم گلدهي، نور كم است كه در فرآيند گلدهي گياه اختلال ايجاد مي كند. كمبود مواد مغذي در خاك يكي ديگر از دلايل كاهش گلدهي در گياه است. مي توانيد اين گياه را با كودهاي نيتروژن دار يا كود آهن تقويت كنيد. اين نكته را به خاطر داشته باشيد كه بعضي از گونه هاي مرجان، گلدهي كوتاه و قيمت ارزان تري دارند. پس در هنگام خريد يا مرجان مينياتوري بخريد كه برگ ها و گل هاي كوچك و فراواني دارد يا مرجان گل درشت كه گل ها و برگ هاي بسيار بزرگي دارد زيرا اين دو گونه گلدهي طولاني و خوبي دارند.

تكثير گل مرجان

مرجان از طريق كاشت بذر و قلمه زدن ساقه تكثير مي شود. براي قلمه، ساقه اي با ارتفاع ۷ تا ۱۰ سانت را بريده و جريان شيره خارج شده را با يكي از روش هايي كه در ادامه براي شما گردآوري كرده ايم قطع نماييد. براي قطع جريان شيره مي توانيد ساقه را درون آب گرم يا خاك ذغال قرار دهيد، همچنين مي توانيد ساقه را به مدت ۱ تا ۲ روز درون محيط تاريك كمد بگذاريد سپس خارج كرده و درون ماسه بكاريد. آبياري قلمه را بعد از ۱ روز انجام دهيد و آن را در  مقابل تابش مستقيم خورشيد قرار ندهيد.

علت زرد شدن ناگهاني برگ هاي گل مرجان

اگر برگ هاي گياه تان به شكل ناگهاني شروع به زرد شدن كرده اند و شدت اين اتفاق بالاست احتمالا گياه شوكه شده و قهر كرده است. شوكه شدن گياه دلايل متنوعي دارد اما از اصلي ترين دلايل اين اتفاق ميتوان به تعويض گلدان اشتباه و جابجايي گياه اشاره كرد. بعضي از گياهان مثل گل بنجامين به جابجا شدن بسيار حساس هستند پس هيچ وقت گياهتان را بيهوده جابجا نكنيد.

 

نگهداري گل مرجان

گل مرجان به خانواده Euphorbiaceae تعلق دارد و گياهي ست مناسب افراد مبتدي كه تجربه اي در زمينه گل و گياه ندارند. شرايط نگهداري از اين گياه راحت است و در هر خانه اي دوام مي آورد فقط بايد در آبياري گياه زياده روي نكنيد.

تهويه هوا براي گل مرجان

يكي از نكات مهم در نگهداري از اين گياه قرار دادن آن در مكاني ست كه تهويه هوا داشته باشد. اگر گياه را در مكاني با هواي خفه و ثابت نگهداري كنيد گلدهي اش كاهش پيدا كرده و در مواردي متوقف مي شود. همچنين ساقه هاي گياه نازك شده و ريشه هايش ضعيف تر از قبل مي شوند.

آبياري مورد نياز

اگر روزي برنامه آبياري گياه را فراموش كرديد مشكلي پيش نمي آيد زيرا نسبت به كم آبي مقاوم است اما اين موضوع مجوزي براي تشنه نگه داشتن مداوم گياه نيست! زماني كه سطح خاك به طور كامل خشك شد، فرصت مناسبي براي آبياري كردن گياه است. به دليل فرم گوشتي ساقه گياه نبايد بيش از حد آبياري شود و يكي از مهم ترين علت هاي از بين رفتن گياه زياده روي در دفعات آبياري ست. در هنگام آبياري بر روي برگ هايش آب نريزيد تا دچار بيماري هاي قارچي نشود.

نور مورد نياز

به مكاني با نور زياد و فيلتر شده نياز دارد. مرجان را پشت پنجره شرقي يا جنوبي كه شيشه هايش مات شده باشد نگهداري كنيد. همچنين قرار دادن گياه در پشت پرده ي توري يا سفيد جلوي پنجره هم مناسب است. راه پله روشن يكي ديگر از بخش هاي مناسب خانه، براي نگهداري از مرجان است زيرا هم تهويه دارد هم نور خوب يعني ۲ عامل مهم براي گلدهي را فراهم مي كند. نور مستقيم و شديد آفتاب موجب زرد شدن و ايجاد لكه هاي سرخ رنگ بر روي برگ ها مي شود. در صورت كمبود نور برگ هاي گياه كمرنگ شده و ريزش پيدا مي كنند، همچنين گلدهي متوقف مي شود.

رطوبت مورد نياز

محيط مرطوب را دوست دارد و عملكرد بهتري در اين محيط از خود نشان مي دهد اما خشكي و كمبود رطوبت را هم به خوبي تحمل مي كند و مشكلي با آن ندارد. به هيچ عنوان مرجان را غبارپاشي نكنيد زيرا به قارچ حساس است و نبايد روي برگ هايش آب ريخته شود. براي رشد بهتر گياه برايش جزيره درست كنيد تا از رطوبت محيط اطرافش لذت ببرد.

تغذيه مورد نياز

گل مرجان را هر ۲ تا ۳ هفته يك بار از اوايل بهار تا اواخر پاييز با كود آهن تقويت و تغذيه كنيد. كود ۱۲ ۱۲ ۳۰ و كودهاي گرين مخصوص گل هاي آپارتماني گزينه هاي ديگري براي تقويت اين گياه هستند كه مي توانيد از آن ها استفاده كنيد.

دماي مورد نياز

بهترين بازه ي دمايي براي گل مرجان، ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتي گراد است و بيشترين گلدهي را در هواي خنك و معتدل دارد. گرما موجب زرد شدن برگ ها و سرما موجب ريزش برگ هايش مي شود. با افزايش دما و گرم شدن هوا، تعداد دفعات آبياري را افزايش دهيد. در فصل زمستان نمي تواند كمتر از ۵ درجه و در تابستان نمي تواند بيشتر از ۳۵ تا ۴۰ درجه را تحمل كند.

خاك مورد نياز

براي خاك مرجان از ۲ قسمت خاك باغچه به همراه ۳ قسمت ماسه و ۲ قسمت خاك برگ كه همان تركيب خاك كاكتوس است استفاده كنيد تا از پوسيدگي ريشه هاي مرجان پيشگيري شود و آب به راحتي از خاك عبور كند.

 

منبع : elanet.ir

 

 


برچسب: نگهداري مرجان،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۶ اسفند ۱۴۰۱ساعت: ۱۲:۰۵:۱۷ توسط:سارا دانايي موضوع: