دانش و دانايي با سارا دانش و دانايي با سارا .

دانش و دانايي با سارا

روانشناسي رنگ ها

روانشناسي رنگ چيست؟

روانشناسي رنگ، به انگليسي Color Psychology، به مطالعه رنگ ها و ارتباط آن با رفتار انسان گفته مي‌شود. هدف آن بررسي نحوه تأثير رنگ بر تصميمات روزمره است. آيا رنگ لباس ما را مجبور به خريد مي‌كند؟ آيا رنگ يك محصول باعث مي‌شود كه آن برند را بر ديگري ترجيح دهيم؟ بايد بگوييم كه بله؛ رنگ‌ها در تصميمات روزمره ما تأثير دارند، اما دليل آن كمي پيچيده است.

اگر تابه‌حال نقاشي كرده باشيد، متوجه شده‌ايد كه چگونه مي‌توان رنگ‌هاي خاصي را با تركيب  يا چند رنگ ايجاد كرد. روان‌شناسان معتقدند باتوجه‌به تركيب رنگ‌ها و گسترش تعداد آن‌ها روانشناسي رنگ يك حوزه توسعه‌يافته است. در‌حال‌حاضر دررابطه‌با تأثير رنگ بر عملكرد رواني، كارهاي نظري و تجربي كمي انجام شده است.

روانشناسي و تاثير رنگ ها

استفاده از رنگ به‌عنوان درمان

چندين فرهنگ باستاني از جمله مصري‌ها و چيني‌ها از كروموتراپي يا رنگ‌درماني براي درمان استفاده مي‌كردند. گاهي به كروموتراپي نوردرماني يا رنگ‌شناسي هم گفته مي‌شود. هنوز هم از رنگ‌شناسي در درمان استفاده مي‌شود. در اين نوع درمان رنگ‌ها كاربردهاي زير را دارند.

  • رنگ قرمز براي تحريك بدن و ذهن و افزايش گردش خون استفاده مي‌شود.
  • تصور مي‌شود كه رنگ زرد باعث تحريك اعصاب مي‌شود.
  • نارنجي براي التيام ريه‌ها و افزايش سطح انرژي كاربرد دارد.
  • اعتقاد بر اين است كه رنگ آبي بيماري‌ها را تسكين مي‌دهد و درد را آرام مي‌كند.
  • تصور مي‌شود رنگ‌هايي با طيف نيلي مشكلات پوستي را كاهش دهند.

اثرات رواني رنگ

به‌طوركلي ادراك رنگ تا حدودي ذهني است. اما برخي رنگ‌ها معناي جهاني دارند. طيف رنگ‌هاي موجود در ناحيه قرمزرنگ‌هاي گرم شناخته مي‌شوند و شامل قرمز، نارنجي و زرد است. اين رنگ‌ها حسي از گرما و راحتي تا احساس خشم و خصومت را برمي‌انگيزد.

رنگ‌هاي طيف آبي به‌عنوان رنگ‌هاي سرد شناخته مي‌شوند و شامل آبي، بنفش و سبز هستند. اين رنگ‌ها اغلب به‌عنوان نماد آرام بودن شناخته مي‌شوند. اما گاهي مي‌توانند احساس غم يا بي‌تفاوتي را هم القاء كنند. به همين دليل شناخت ويژگي رنگ‌‌ها براي انتخاب درست و اصولي آن‌ها مهم است.

تأثير رنگ بر عملكرد انسان

مطالعات همچنين نشان مي‌دهند كه رنگ‌هاي خاص مي‌توانند بر عملكرد انسان تأثير بگذارند. يك مطالعه نشان داد كه ديدن رنگ قرمز قبل از امتحان باعث آسيب به عملكرد افراد در آزمون مي‌شود. درحالي‌كه رنگ قرمز اغلب تهديدكننده يا هيجان‌انگيز توصيف مي‌شود، اما بسياري از مطالعات قبلي در مورد تأثير رنگ قرمز تا حدي بي‌نتيجه بوده است. اين مطالعه نشان داد كه قرارگرفتن دانش‌آموزان در معرض رنگ قرمز قبل از امتحان تأثير منفي بر عملكرد آنها دارد.

در اولين آزمايش در اين مطالعه، قبل از شركت در آزمون به ۷۱ دانش‌آموز شماره‌هايي به رنگ قرمز، سبز يا سياه نشان دادند. نتايج نشان داد كه دانش‌آموزاني كه قبل از آزمون شماره‌اي با رنگ قرمز دريافت كرده بودند، حدود ۲۰% كمتر از افراد با شماره سبز و مشكي امتياز كسب كردند.

منبع :https://doctoreto.com/blog/color-psychology/


برچسب: روانشناسي رنگ ها ،روانشناسي،تاثير رنگ ها ،تأثير رنگ بر عملكرد انسان،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۲۰ بهمن ۱۴۰۱ساعت: ۰۱:۲۷:۰۸ توسط:سارا دانايي موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :