دانش و دانايي با سارا دانش و دانايي با سارا .

دانش و دانايي با سارا

خاصيت هاي جالب جلبك

جلبك‌ها سرشار از مواد مغذي هستند كه تاثيرشگرفي بر بدن و مغز دارد. ۱۰ مزيت ثابت شده‌ي جلبك بر سلامت عبارتند از:

1.جلبك سرشار از بسياري از مواد مغذي است.

جلبك موجودي زنده است كه به دو شكل در آب تازه و نمكي رشد مي‌كند. اين يك نوع از انواع باكتري به نام cyano است كه اغلب به جلبك سبز-آبي اشاره دارد. درست مانند گياهان، باكتري cyano هم مي‌تواند از نور خورشيد از طريق فرآيندي به نام فتوسنتز بهره‌مند شود.

جلبك از سوي قبايل آزتك در گذشته‌هاي دور به صورت روزانه مصرف مي‌شد، اما هنگامي كه ناسا اعلام كرد كه جلبك مي‌تواند در فضا رشد كند و به ‌وسيله فضانوردان استفاده شود، دوباره مشهور شد. مقدار استاندارد روزانه جلبك دريايي ۱ تا ۳ گرم است، اما مقادير بيش از ۱۰ گرم در روز نيز به طور موثري استفاده مي‌شود.

جلبك در دو شكل قرص و پودر:

جلبك آنقدر مواد مغذي در خود جاي داده كه كاملا شگفت آور است، يك قرص تنها ۷گرم از پودر جلبك خشك را در بر مي‌گيرد.

  • پروتئين: ۴گرم.
  • ويتامين B۱ (تيامين): ۱۱ درصد RDA.
  • ويتامين B۲ (ريبوفلاوين): ۱۵درصد RDA.
  • ويتامين B۳ (نياسن): ۴ درصد RDA.
  • مس: ۲۱ درصد RDA.
  • آهن: ۱۱درصد .RDA
  • آن‌ها همچنين حاوي مقادير كافي منيزيم، پتاسيم و منگنز و مقادير كمي از تقريبا هر ماده مغذي كه ما نياز داريم مي‌باشند.

تنها ۲۰ كالري و ۱/۷ گرم كربوهيدرات قابل هضم دارند. گرم براي گرم، اين به اين معناست كه جلبك ممكن است دقيقا مغذي‌ترين ماده غذايي روي سياره باشد. يك قرص جلبك دربرگيرنده مقادير كم چربي (حدود ۱ گرم)، ازجمله اسيدهاي چرب امگا۶ و امگا ۳ در يك قرص حدود ۱.۵ گرمي از آن باشد.

كيفيت پروتئن جلبك در مقايسه با تخم مرغ عالي است. تمامي آمينواسيدهاي ضروري كه ما نياز داريم را شامل مي‌شود. اغلب ادعا مي‌شود كه جلبك حاوي ويتامين B۱۲ است كه نادرست است. جلبك دربرگيرنده‌ي ويتامين كاذب B۱۲ است كه براي انسان‌ها مفيد نيست.

2.جلبك خصوصيات آنتي‌اكسيداني و ضدالتهابي قدرتمندي دارد.

خواص جلبك دريايي براي بدنآسيب اكسيداتيو مي‌تواند به DNA و سلول‌هاي ما صدمه برساند. اين آسيب مي‌تواند التهابات مزمني كه منجر به سرطان و ساير بيماري‌ها مي‌شود را تحريك كند.. جلبك منبع فوق‌العاده‌اي از آنتي‌اكسيدان است كه مي‌تواند در برابر آسيب اكسيداتيو از بدن محافظت كند.

جز فعال اصلي آن ‌ phycocyanin ناميده مي‌شود. اين ماده آنتي‌اكسيداني منحصر به جلبك‌هاي سبز-آبي مي‌باشد. Phycocyanin مي‌تواند با راديكال‌هاي آزاد مبارزه كنند و مانع از توليد مولكول‌هاي التهاباتي ‌شود، اثرات ضد التهابي و آنتي اكسيداني موثري را تامين مي‌كند.

3.جلبك ميزان تري‌گليسيريد و LDL را كم مي‌كند.

در حال حاضر بيماري‌هاي قلبي بزرگترين قاتل در جهان محسوب مي‌شوند. مشخص شده است كه بسياري از فاكتورهاي قابل اندازه‌گيري، كه به‌ عنوان فاكتور خطر ناميده ‌مي‌شوند، با افزايش خطر بيماري قلبي مرتبطند. همانطور كه نشان داده شده جلبك اثرات مفيدي بر روي بسياري از آنها دارد.

براي مثال، مي‌تواند كلسترول كلي، كلسترول LDL و تري‌گليسيريد را كم كند، در حالي كه كلسترول HDL (نوع خوب) را افزايش مي‌دهد. در مطالعه‌اي با ۲۵ نفر شركت‌كننده مبتلا به ديابت نوع ۲، با مصرف ۲ گرم از جلبك در روز اين نشانه‌ها را به‌طور چشمگيري بهبود يافت.

مطالعه‌اي ديگر از افراد با كلسترول بالا نشان داد كه ۱ گرم جلبك در روز، تري‌گليسريد را تا حدود ۱۵.۳٪ و LDL را تا حدود ۱۰.۱٪ كم مي‌كند. مطالعات متعدد ديگر اثرات مطلوب مصرف آن را نشان مي‌دهند اما در مقادير بالاي ۵ تا ۸گرم جلبك در روز.

4.جلبك از كلسترول LDL در برابر اكسيده شدن محافظت مي‌كند.

پودر جلبك درياييساختار چربي بدن مستعد پذيرش آسيب‌هاي ناشي از اكسيداتيو مي‌باشد. Lipid proxidation، عامل اصلي بسياري از بيماري‌هاي جدي شناخته شده است. به عنوان مثال، يكي از مراحل كليدي در مسير بيماري‌هاي قلبي ليپوپروتئين LDL است كه در خون اكسيده شده است.

جالب توجه است، به نظر مي‌رسد آنتي اكسيدان‌هاي موجود در جلبك به ويژه در كاهش lipid proxidation موثرند. اين امر بارها در مطالعات انساني و حيواني نشان داده شده است. در يكي از اين مطالعات با ۳۷ نفر شركت كننده مبتلا به ديابت نوع ۲، كه روزانه ۸ گرم از جلبك در طول روز مصرف مي‌كردند، به طور قابل توجهي علائم آسيب‌هاي اكسيداتيو كاهش يافت. همچنين جلبك سطح آنزيم‌هاي آنتي اكسيدان در خون را افزايش مي‌دهد.

5.جلبك خواص ضد سرطاني دارد به ويژه در مقابل سرطان‌هاي دهاني

برخي از شواهد نشان مي‌دهد كه جلبك مي‌تواند خواص ضد سرطاني داشته باشد. براي مثال، برخي از تحقيقات در مورد حيوانات نشان مي‌دهد كه جلبك مي‌تواند وقوع سرطان و سايز تومور را كاهش دهد.

جلبك به ويژه در سرطان دهان مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه‌اي به تاثيرات جلبك در مورد ۸۷ نفر در هند با ضايعات پيش سرطاني كه OSMF در دهان ناميده مي‌شود، پرداخت.

فوايد جلبك

پس از يك سال و افرادي كه روزانه به ميزان ۱ گرم جلبك مصرف مي‌كردتد تا ۴۵٪ و تنها ۷٪ از گروه ديگر با پسروي كاملي در زخم دهانشان، مواجه شدند. وقتي آن‌ها مصرف جلبك را متوقف كردند، تقريبا نيمي از افراد اذعان داشتند كه زخمشان در طول سال دوباره برگشت. در مطالعه‌اي ديگر متشكل از ۴۰ نفر با جراحات OSMF، با مصرف يك گرم جلبك در روز نسبت به داروي پنتااكسيفيلين نشانه‌هاي بهبود بيشتري داشتند.

6.مطالعات نشان مي‌‌دهد كه ممكن است فشار خون را كاهش دهد.

فشار خون بالا محركي مهم در بسياري از بيماري‌هاي كشنده است. ازجمله حمله‌هاي قلبي، سكته مغزي و بيماري‌ مزمن كليوي. اگرچه مصرف ۱ گرم جلبك در روز بي‌تاثير است، اما نشان داده شده است كه مصرف ۵ گرم در روز، فشار خون در افراد با ميزان فشار خون طبيعي را كاهش مي‌دهد.

جلبك، با افزايش توليد نيتريك اكسيد، مولكول‌هاي علامت دهنده كه به سلول‌هاي خوني كمك مي‌كند تا منبسط و منقبض مي‌شوند را تحريك مي‌كند.

7.جلبك نشانه‌هاي ورم آلرژيك را بهبود مي‌بخشد.

ورم آلرژيك با التهابي در مسير جريان هواي بيني مشخص مي‌شود. اين امر به‌وسيله ذرات آلرژيك محيطي، مانند گرده، مو حيوانات و گرد و غبار گندم برانگيخته مي‌شود. جلبك درمان پيشنهادي معروفي براي نشانه‌هاي ورم‌هاي آلرژيكي است و شواهدي دال بر تاثير آن وجود دارد.

در مطالعه‌اي متشكل از ۱۲۷ نفر با ورم‌هاي آلرژيكي، مصرف ۲ گرم جلبك در روز به طور چشمگيري علائمي مانند ترشحات بيني، عطسه كردن، گرفتگي و خارش بيني را كاهش داد.

8.جلبك مي‌تواند در برابر كم‌خوني موثر باشد.

جلبك براي سلامتيانواع مختلفي از كم‌خوني وجود دارد. كم‌خوني تقريبا در افراد مسن رايج‌تر است كه منجر به احساس ضعف و خستگي مي‌شود.

رايج‌ترين آن به‌وسيله كاهش هموگلوبين يا سلول‌هاي قرمز خون مشخص مي‌شود. در مطالعه‌اي با ۴۰ نفر شركت‌كننده، افراد مسن با سابقه كم‌خوني، مكمل‌هاي جلبك را مصرف نمودند و مشخص شد هموگلوبين سلول‌هاي خوني را افزايش مي‌دهد. همچنين عملكرد سيستم ايمني نيز بهبود يافت. توجه داشته باشيد كه اين تنها يك مطالعه است و تحقيقات بيشتر پيش از هر نوع توصيه‌اي نياز است.

9.قدرت و استقامت عضلاني ممكن است بهبود يابد

صدمه اكسيداتيو ناشي از ورزش عامل اصلي خستگي عضلاني است. غذاهاي گياهي مشخص، خواص آنتي‌اكسيداني دارند كه مي‌توانند به ورزشكاران كمك نمايند تا افراد با فعاليت فيزيكي بالا اين آسيب را به حداقل برسانند. طبق مطالعات به‌نظر مي‌رسد جلبك استقامت و قدرت ماهيچه را بهبود بخشيده و موثر است.

در دو مطالعه، نشان داده شده بود كه جلبك استقامت افراد را بالا برده و مانع از خستگي سريع مي‌شود. مطالعه ديگري در دانشكده‌ي تربيت بدني نشان داد كه مكمل‌هاي جلبك قدرت عضلاني را افزايش مي‌دهند اما هيچ تاثيري بر استقامت ندارند

10.جلبك ممكن است به كنترل قند خون كمك كند.

مطالعات روي حيوانات نشان داده كه جلبك مي‌تواند سطح قند خون را به طور قابل توجهي كاهش دهد. در برخي از موارد، از داروهاي ديابتي معروف، از جمله متفورمين نيز بهتر عمل مي‌كند. همچنين شواهدي وجود دارد كه نشان مي‌دهد جلبك مي‌تواند بر بدن انسان موثر باشد.

در مطالعه‌اي متشكل از ۲۵ بيمار با ديابت نوع ۲، كه ۲ گرم جلبك در روز مصرف مي‌كردند به كاهش شديد قند خون منجر شد.

HbA1c، يك شاخص ميزان قند خون در طولاني مدت، از ۹% تا ۸% كاهش يافت، كه بسيار قابل توجه است. مطالعات تخمين مي‌زنند كه كاهش ۱ درصدي از اين شاخص مي‌تواند خطر مرگ مربوط به ديابت را تا حدود ۲۱ درصد كاهش دهد. گرچه اين مطالعه در مقياس كوچك بوده و تنها براي ۲ ماه طول كشيد، مي‌تواند قابل قبول باشد اما شك برانگيز نيز هست

منبع : مجله سلامت


برچسب: فوايدجلبك ،جلبك ،جلبك دريايي،فوايد جلبك بر پوست،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ساعت: ۱۲:۱۵:۲۵ توسط:سارا دانايي موضوع:

{COMMENTS}
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
آواتار :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :