5 شغلي كه در بيست سال آينده از بين خواهند رفت
براي برخي مشاغل، آينده به طرزي باورنكردني پر از تكنولوژيها و در نتيجه فرصتهاي جديد است اما براي عدهاي ديگر، آينده چندان روشن و خوشايند نخواهند بود. در اين مقاله به چند نكته در مورد مشاغل آينده ميپردازيم.
براساس پژوهشي كه در دانشگاه آكسفورد انجام شده است، ۴۵ درصد مشاغلي كه اكنون وجود دارند در ۱۰ سال آينده دستخوش تغيير اساسي خواهند شد. برخي به كلي از ميان خواهند رفت يا دستكم به گونهاي تغيير ميكنند كه نياز با كاهش جدي نيروي كار خواهند داشت.
اين مسأله تأثير عظيمي خواهد داشت بر برنامهريزي شما براي آينده شغلتان و همگام كردن خود با تغيير فضاي كار. در اين مقاله به برخي از مشاغلي خواهيم پرداخت كه در دهه آينده و سالهاي پس از آن دستخوش تغييرات بنيادي خواهند شد.
اگر شما اكنون در يكي از صنايع زير مشغول به كار هستيد، اين مقاله براي شما هشداري خواهد بود تا به دنبال گزينههاي جايگزين بگرديد. حواستان باشد كه ما هشدارمان را داديم. ديگر خود دانيد.
اين فهرست ۱۵ شغلي است كه در طي ۱۰ يا ۲۰ سال آينده از بين خواهند رفت يا كاملا به ماشينها سپرده خواهند شد و نيروي انساني از آنها حذف خواهد شد:
شماره يك: رانندهها
اجازه بدهيد اينگونه بگوييم كه اگر شغل شما شامل رانندگي هر نوع ماشين يا وسيله نقليه، خودرو يا وسايل حمل بار ميشود، بهزودي شغل خود را از دست خواهيد داد.
رانندگان تاكسي، رانندگان اتوبوس، رانندگان كاميون، رانندگان اسنپ، پيكهاي موتوري و وانتداران، همه در اين خطر هستند كه در آينده نزديك شغلشان را ماشينها بر عهده بگيرند.
تنها در ايالات متحده ۵/۱۵ ميليون كاميون و ۲ ميليون تريلر در جادهها مشغول به جابهجا كردن بار هستند و صنعت حملونقل حدود ۱۴ ميليون كارمند دارد كه ۱۰ ميليون آنها راننده هستند. اينها كساني هستند كه پيش از بقيه شغل خود را از دست خواهند داد. كاميونهاي بدون راننده ۲۴ ساعت شبانهروز و ۷ روز هفته ميتوانند تردد كنند و نيازي به استراحت ندارند و در حال حاضر تكنولوژي ساخت چنين ماشينهايي وجود دارد. پس در نتيجه به دليل صرفه اقتصادي به زودي جايگزين روش كنوني خواهند شد.
شايد باور نكنيد اما از همين حالا دولت آلمان از اين ايده پشتيباني ميكند و سخت در تلاش است استفاده از كاميونهاي بدون راننده را گسترش دهد.
اگر تصاوير مربوط به ماشينهاي تسلا را ديده باشيد ميدانيد كه قرار است نسل بعدي اين ماشينها كاملا خودكار طراحي شود. خود ايلان ماسك، مؤسس تسلا معتقد است كه يكي دو سال زمان لازم است تا تكنولوژي لازم براي ساخت ماشين تسلاي اتوماتيك فراهم بشود و بعد از آن، سه سال نيز لازم است تا دولت با توليد انبوه آن موافقت كند.
همه كارخانجات بزرگ ماشينسازي به سمت توليد ماشينهاي الكترونيكي و خودكار حركت كردهاند و آن شركتهايي كه چنين نكنند، بهزودي از گردونه رقابت حذف خواهند شد.
در آينده نزديك، رانندگي كاري شبيه به سوار شدن در آسانسور ميشود. تنها كاري كه لازم است بكنيد اين است كه يك دكمه را فشار دهيد و خودرو، شما را به هرجايي كه بخواهيد خواهد برد.
حال تصور كنيد چه بر سر ميليونها انساني خواهد آمد كه تأمين معاش آنها وابسته به رانندگي است؟ اين افراد لازم است خودشان را تطبيق بدهند و طي چندين مرحله كار كردن روي مهارتهاي خود، با تغييرات كنار بيايند. شايد اگر شما در سنين ۲۰ يا ۳۰ سالگي باشيد اين كار چندان دشوار نباشد، اما يك راننده تاكسي كه بيش از ۵۰ سال سن دارد آيا ميتواند خودش را با اين تغيير عظيم همراه كند؟
احتمالا بسيار دشوار ايت كه چنين فردي بتواند از راندن تاكسي به ساختن يا كار كردن با مدلهاي سهبعدي براي دنياي مجازي ارتقا پيدا كند، اما همچنان بايد ببينيم چه پيش ميآيد.
شماره دو: كشاورزان
در زمان قديم شمار كساني كه در حوزه كشاورزي فعال بودند بسيار زياد بود. اين رقم در طي ساليان بسيار كاهش پيدا كرده است.
شايد برخي، كشاورزي را كار شديد بدني بدانند كه در مناطق توسعهنيافته، افرادي به آن مشغول هستند اما در مقياس عظيم، كشاورزي در حال حاضر به طور وسيع مكانيزه شده است و برخي افراد معدود كه به طور ويژه آموزش ديدهاند، ماشينآلات سنگين كشاورزي را از درون اتاقكها هدايت ميكنند. جاي آنها گرم و نرم است و سيستم كنترل از راه دور باعث شده مجبور نباشند چندان فشار بدني تحمل كنند.
در گذشته لازم بود زمين را با كار نيروي انساني مساحي كرده و نقشه آن را تهيه كنند. همچنين لازم بود افرادي زمين را از علفها بزدايند و آن را بكارند و افراد ديگري محصول را برداشت كنند و به جاي مورد نظر انتقال دهند.
امروزه مساحي و اندازهگيري به وسيله هواپيماهاي بدون سرنشين يا تصاوير ماهوارهاي انجام ميشود. خاك را از قبل در برابر علفهاي هرز مقاوم ميكنند يا دانههايي كه در زمين كاشته ميشوند به علفها مقاوم هستند. كاشت و برداشت در زمان بسيار كمتري نسبت به گذشته انجام ميشود و به لطف ابزارها و ماشينهاي تخصصي، به زودي اين كار را ماشينهاي بدون راننده انجام خواهند داد.
در آينده نزديك، كشاورز بودن همسطح بانكدار بودن يا مدير صندوق پوشش ريسك بودن خواهد بود زيرا تنها تعداد معدودي انحصار توليد محصولات غذايي را در دست خواهند داشت.
اگر اين حرف به نظرتان مسخره ميرسد كه تنها افراد اندكي انحصار توليد و عرضه مواد غذايي را در دست داشته باشند، شما از خيلي چيزها خبر نداريد! امروزه تنها ۱۰ شركت بزرگ كنترل تقريبا تمام برندهاي غذا و نوشيدنيهاي عمده را در سرتاسر جهان به دست دارند.
هر چه كه ميخوريد از يكي از اين شركتها آمده است. اين شركتها عبارتاند از نستله، پپسيكولا، كوكا كولا، يونيلور، دانون، جنرال مايلز، كلوگز، مارس، اتحاديه غذاي بريتانيا و موندلز. اگرچه اين حقيقت شكآور است، اما بينش درستي در مورد آينده به شما ميدهد.
شماره سه: ناشران و چاپخانهداران
روزنامه چاپي در خيلي جاها از ميان رفته است و رسانههاي سنتي با غلبه اينترنت بسيار ضرر ديدهاند و كمياب شدهاند. ديگر كسي اخبار را از طريق روزنامه دريافت نميكند. اغلب اخبار از راه توئيتر، تلگرام و غيره مستقيما و در لحظه منتقل ميشوند.
همه نشريههاي سنتي در تلاش براي بقا هستند و رقابتشان نه با يكديگر، بلكه براي زنده ماندن است. بسياري از مجلات بزرگ و نامدار كه خود برند محسوب ميشوند يا تعطيل شدهاند يا در آستانه تعطيلي هستند و تمام تلاش خود را براي ديجيتالي شدن به كار گرفتهاند و البته معلوم نيست اين كار نيز آنها را نجات بدهد.
امروزه اطلاعات رايگان شده است و ناشران بسيار اندكي هستند كه خوشنامي برندشان باعث ميشود بتوانند به كار ادامه دهند. بهترين مثال، روزنامه نيويورك تايمز است كه توانسته است با پيادهسازي موفق يك سيستم اشتراك پولي آنلاين براي خوانندگان خود كه ميخواهند محتواي چاپي آنها را بخوانند، به كار ادامه بدهد.
تصور كنيد سايتهايي مانند سايت دهكده جهاني توسعه و مهارت بخواهند محتواهاي خود را پولي كنند. در فضاي اينترنت اين كار چندان پاسخگو نيست و هر كس چنين كاري بكند به زودي از گردونه رقابت حذف خواهد شد. در فضاي مجازي مبنا بر اين است كه استفاده از منابع براي همگان به يك ميزان آزاد و رايگان باشد و برندهاي بزرگ در تلاش هستند جايگاه خود را در محيطي كه محتواهاي آنلاين حرف اول را ميزنند حفظ و تقويت كنند.
شما قاعدتا چندان عادت نداريد اخبار خود را از شبكههاي تلويزيوني دريافت كنيد، مگر اينكه پنجاهساله يا بيشتر باشيد. پيرمردها اخبار شبكه يك را ميبينند و جوانها پاي موبايل يا رايانه، يوتيوب و توييتر و اينستاگرام را بالا و پايين ميكنند.
شماره چهار: صندوقداران
تنها در ايالات متحده ۸ ميليون انسان شغلشان صندوقداري يا فروشندگي است. اين افراد زودتر از چيزي كه فكر كنيد شغل خود را از دست خواهند داد.
حتما در ايستگاههاي مترو دستگاههايي را كه هنگام ورود و خروج از حساب مسافران كرايه مسير را كم ميكنند ديدهايد. از اين دستگاهها هنوز مسئولي مراقبت ميكند و گاهي آنها دچار مشكل ميشوند كه بايد كسي آن مشكل را برطرف كند. اما بهزودي زماني ميرسد كه اين دستگاهها كاملا خودكار ميشوند و براي كار به هيچ نيروي انساني نياز نخواهد داشت.
اگر توجه كنيد كه غولهاي تجاري اكنون به كدام سو حركت ميكنند، پي بردن به اتفاقات آينده چندان دشوار نخواهد بود. شركت آمازون ذخيره غذايي در حدود 14 ميليارد دلار تهيه كرده است و در حال آزمايش طرحي به نام «آمازون گو» است. اين طرح يك فروشگاه است كه در آن هيچ انساني مشغول يه كار نيست. خريداران به اين فروشگاه وارد ميشوند، هرچه ميخواهند برميدارند و خارج ميشود و همه خريدهاي آنها به طور خودكار از كارت بانكي آنها كسر خواهد شد.
اكنون سنسورهاي حساس رو به پيشرفت هستند و تنها كافي است آنها در نظارت، اندكي از انسان بهتر باشند تا بتوان آنها را جايگزين انسانها كرد. ماشينهاي صندوقدار و گيشهداران هوش مصنوعي ميتوانند ۷ روز هفته ۲۴ ساعته كار كنند و هيچ چيز حواس آنها را پرت نخواهد كرد و زندگي خصوصي ندارند كه مشكلات آن را به محل كار خود بياورند!
شماره پنج: آژانسهاي مسافربري
آخرين باري كه براي گرفتن بليط هواپيما به يك آژانس مسافربري مراجعه كردهايد چه زماني بود؟
امروزه بسياري از افراد براي رزرو بليط هواپيما، رزرو هتل و تهيه بليط سفر خود از خدمات آنلاين استفاده ميكنند.
ديگر لازم نيست نفر سومي براي ما بليط هواپيما بگيرد يا هتل رزرو كند. ميتوانيم خودمان اين كار را آنلاين انجام دهيم، يا حتي از سيري (دستيار سنخگوي دستگاههاي اپل) بخواهيم اين كار را انجام دهد.
برچسب: مشاغلي كه ازبين خواهند رفت ، مشاغل پر خطر،